foto masters interv 2019.JPG

BERLICUM - De beste Nederlandse biljarters gaan in deze tijden van COVID-19 crisis toch spelen om de nationale Masters titel. De 20-voudige Masters kampioen Dick Jaspers verdedigt in het Beneluxtheater in Berlicum van zondag 25 tot en met donderdag 29 april zijn titel in een toernooi dat afwijkt van alle vorige Masters kampioenschappen. Het succes van de onlangs gehouden Duke Challenge met korte setjes en snelle partijen, van dezelfde BEN organisatie, is de opmaat voor de KNBB Jumbo Masters nieuwe stijl. De wedstrijden worden dagelijks live uitgezonden door Ziggo Sport.

De organisatie, onder leiding van Harry Mathijssen en Ad Smout, heeft nog niet de volledige garantie van NOC/NSF, omdat het doorgaan van grote evenementen nog afhankelijk is van de ontwikkelingen van de Corona pandemie. ,,We gaan er wel vanuit dat we mogen spelen'', verzekeren Harry Mathijssen van de Stichting BEN en Paul Brekelmans van de Sectie Driebanden. ,,Zoals in het toernooi van de Duke Challenge zullen we strikte maatregelen hanteren voor een Corona-proof evenement.''  (Ondertussen is het wel definitief)

Zestien spelers strijden om de Nederlandse titel in een arena met twee matchtafels. Het veld van spelers volgens de ranking is in de voorronden verdeeld in vier poules van vier, waarvan de beste twee uit elke poule zich plaatsen voor de knock-out fase. De wedstrijden, ook in de finaleronden, gaan naar vijf gewonnen sets van tien caramboles met een tijdklok van 30 seconden zonder time-out.

Dick Jaspers, de titelhouder, juicht het nieuwe speelsysteem toe. ,,Het systeem met korte sets is spannender, sneller en mooier voor het tv-publiek. Zelfs alle topspelers waren heel enthousiast na de Duke Challenge. We moeten onze sport verkopen en door de Ziggo beelden kunnen mensen weer prachtig biljarten zien. Ik besef dat we kwetsbaarder zijn in dit korte setsysteem, het is wel een hele verandering voor het NK, maar we mogen blij zijn dat het doorgaat en dat we weer kunnen biljarten.''

Raimond Burgman, koploper van de overall ranglijst, is ook een voorstander van de Masters nieuwe stijl. ,,Het is de toekomst van het biljarten, ik heb er altijd al voor gepleit om meer spanning in de partijen te brengen.''

De zestien spelers zijn geselecteerd uit de laatste drie Grand Prix toernooien: één in Rosmalen in 2020, twee in Tilburg en Capelle in 2019. Daarvan is door Hans de Bruin van de Sectie Driebanden de ranglijst opgemaakt. ,,Voor dit seizoen stonden drie Grand Prix toernooien op de kalender, maar door Corona kon alleen de GP van Rosmalen doorgaan. Wij vonden het de eerlijkste selectie om daar de twee laatste GP's van 2019 in mee te tellen.'' Dat gaat onder meer ten koste van deelname van Therese Klompenhouwer, Gerwin Valentijn en John Tijssens.

De plaats van handeling is het Beneluxtheater in Berlicum, het podium van de Masters met volle tribunes in de afgelopen jaren. De poulewedstrijden worden op 25, 26 en 27 april gespeeld, op 28 april zijn de kwartfinales, de halve finale en finale worden op donderdag 29 april gespeeld. De organisatoren gaan er vooralsnog vanuit, dat er  geen publiek aanwezig mag zijn. De Stichting BEN bekijkt in de weken voor het toernooi, afhankelijk van de op dat moment geldende beperkingen, wat er eventueel mogelijk is.

De Sectie driebanden gaat overigens op 24 februari een beslissing nemen omtrent de mogelijkheid tot hervatting van de competities. De intentie is verder om de bekercompetitie en de daaropvolgende bekerfinale te laten doorgaan. De bekerfinale, die ook in Berlicum wordt gespeeld, staat voor de eerste week van juni op de kalender met direct daarop volgend het Europees kampioenschap driebanden.

Het bestuur van de Sectie vindt het nog te vroeg om de competitie definitief af te blazen. ,,We zullen de situatie eind februari, na de volgende persconferentie van onze minister-president, opnieuw bekijken'', aldus Paul Brekelmans. De lagere divisies zullen zo mogelijk een halve competitie spelen. In de eredivisie wordt geprobeerd in overleg met de teams, een oplossing te zoeken waardoor misschien nog een complete competitie kan worden gespeeld.''

Harry Mathijssen en Ad Smout van de organiserende stichting: ,,Het raakt ons wel om de Masters nagenoeg zonder publiek te moeten organiseren. Jammer dat we zoveel mensen moeten teleurstellen. Daardoor missen we dit jaar de juichende menigte op de tribune. Maar we zijn er heel gelukkig mee, dat het evenement gedurende 4 van de 5 dagen live wordt uitgezonden op Ziggo-Sport en 5 dagen op Kozoom. En we zijn blij dat het format bij The Duke Challenge zo goed is aangeslagen, dat het door de Sectie driebanden één op één wordt overgenomen.''

De zestien spelers voor de Masters 2021:
1 Dick Jaspers (300 punten)
2 Jeffrey Jorissen 256
3 Roland Uijtdewillegen 192
4 Dave Christiani 184
5 Kay de Zwart 160
6 Jean van Erp 156
7 Martien van der Spoel 140
8 Harrie van de Ven 136
9 Joey de Kok 136
10 Barry van Beers 124
11 Raimond Burgman 116
12 Raymund Swertz 116
13 Ludo Kools 92
14 Huub Wilkowski 84
15 Frans van Schaik 84
16 Jack van Peer 84
 
Reserves zijn:
1 Volkan Cetin
2 Therese Klompenhouwer
3 Sander Jonen.

 

 

BEN

Biljart Evenementen Nederland

Postadres

Postbus 387

5140AJ Waalwijk

 

Mail:  duoprint@planet.nl

           biljartevenementen@gmail.com

 

KvK nummer 72936371

btwnr: NL859292162B01

 

Bestuurders van BEN

contactpersonen

- Ad Smout       0416-343819 

- Harry Mathijssen 0654314914 

  • Biljart Evenementen Nederland
  • @BEN_Masters
  • Wix Google+ page
BEN_Logo.jpg